Hva skjer hvis jeg ikke betaler?

Det er viktig at du betaler regninger og gjeld i tide. Dette gjelder også hvis du for eksempel er syk eller bortreist. Ellers får du raskt purregebyr og andre ekstra omkostninger. Hvis du mener at en regning er feil, må du kontrollere at kravet er korrekt før du betaler. Hvis kravet er feil, bør du henvende deg til betalingsmottaker og spørre om hva kravet handler om og be om et bevis på hvorfor du er betalingsansvarlig.

Du må alltid betale regningene i tide hvis kravet er riktig. Som hovedregel anses du å ha betalt når pengene mottas av betalingsmottaker, eller når pengene er registrert hos betalingsmottaker. Hvis du vet at du kommer til å betale for sent, har spørsmål om betalingen, eller hvis du mener kravet er feil, bør du alltid kontakte betalingsmottakeren før forfallsdatoen og snakke med dem, for å unngå problemer.

Anmerkninger


Hvis du ikke betaler gjelden din, kan du få forskjellige anmerkninger. Hvis du mottar en avgjørelse fra namsmannen eller i retten, kan du motta en betalingsanmerkning. En betalingsanmerkning er et notat om at du ikke har håndtert betalingene dine. Det er også et register over feiladministrerte lån som bankene og kredittinstitusjonene har hos kredittinformasjonsselskapene. Denne registreringen vil også være synlig ved en kredittsjekk, men bare av kreditorer som er under tilsyn av Finansinspektionen.

Hvis gjelden din har gått videre til namsmannen, kan det føre til at de tar en beslutning om et betalingspålegg. Dette betyr at gjelden er avklart og at du er ansvarlig for å betale for det beløpet det er søkt om. Beslutningen blir også registrert, og informasjonen er da tilgjengelig for banker, långivere, utleiere, strømselskaper og andre som har et legitimt behov for å innhente informasjonen. I tillegg til en standard betalingsanmerkning, finnes det et register for feiladministrerte kreditter. Det er et internt register for banker og långivere der de under visse betingelser kan registrere en misligholdt kreditt. Registeret er ikke tilgjengelig for alle, men bare for de selskapene som kan registrere en person.

Betalingsanmerkning


Bare fordi et krav går videre til namsmannen, betyr ikke det at du får en betalingsanmerkning. Hvis du mottar et brev fra namsmannen om en betalingsordre, bør du handle så raskt du kan for å finne ut hva kravene er og hva du kan gjøre, ellers risikerer du å motta en betalingsanmerkning. For å si det enkelt så er det gjerne mye enklere å pådra seg inkassokrav og betalingsanmerkninger, enn det er å bli kvitt dem. Gjør derfor det du har mulighet til for å unngå dette. Hvis du allerede har en slik anmerkning, bør du vurdere å søke om et inkassolån eller et omstartslån, som noen selskaper kaller det for, og du finner flere selskaper her på nettsiden, som annonserer for slike tjenester. Det er gratis å sende inn en sånn lånesøknad, og det kan være vel annvendt tid.

on 10:29 by Admin |   Edit