Inkassogjeld kan være en stor belastning for mange mennesker, og det kan være vanskelig å vite hvor man skal henvende seg for å få hjelp. Heldigvis finnes det flere steder man kan få hjelp og råd i en slik situasjon. Her er det viktig å faktisk lete etter hjelp og ikke kjøre på strutsehode i sanden syndromet, hvor du tenker at ting forsvinner av seg selv, bare du ikke ser det.
Først og fremst kan det være lurt å ta kontakt med kreditor eller inkassobyrået som krever inn gjelden. Det kan være mulig å avtale en nedbetalingsplan eller å forhandle ned gjelden. Mange kreditorer og inkassobyråer ønsker å komme til enighet med skyldneren, og det kan derfor være mulig å få til en avtale som gjør det lettere å håndtere gjelden. Ring til de forskjellige allerede i dag, det absolutt værste du kan få er et nei, og da er du ikke lengre bak enn du var i går.
Dersom man ikke klarer å komme til enighet med kreditor eller inkassobyrået, kan det være lurt å kontakte en gjeldsrådgiver. En gjeldsrådgiver kan gi råd om hvordan man kan håndtere gjelden på en best mulig måte, og kan hjelpe med å sette opp en gjeldsplan som passer den enkeltes økonomi. Noen av de tar betalt for denne jobben, men gjerne en del av de pengene du sparer, slik at i sluttenden koster det deg ingenting ekstra.
Gjeldsrådgivere kan man få hjelp av hos for eksempel kommunen, eller hos private rådgivningsselskaper. Det finnes også flere organisasjoner og stiftelser som tilbyr gratis rådgivning til personer som sliter med inkassogjeld. Prøv deg fram hos noen forskjellige og se hvilken du føler deg mest komfortabel med.
En annen mulighet er å søke om gjeldsordning. Gjeldsordning er en prosess der man søker om å få nedbetale gjelden over en lengre periode, vanligvis fem år. Under en gjeldsordning vil man få et fast beløp å betale hver måned, og man vil få beskyttelse mot kreditorer og inkassobyråer som ønsker å kreve inn gjelden. Selv om dette høres gunstig ut, er det ikke nødvendigvis kjempegøy og være konstant blakk i 5 år. Men vurder også denne muligheten.
For å få innvilget en gjeldsordning må man søke til namsmannen i den kommunen man bor i. Namsmannen vil vurdere søknaden og avgjøre om man er egnet til å få gjeldsordning. Det er viktig å være klar over at det kan ta tid å få innvilget en gjeldsordning, og at man må være villig til å følge den nedbetalingsplanen som blir satt opp.
Det finnes også flere organisasjoner som kan hjelpe personer med inkassogjeld. For eksempel Forbrukerrådet, NAV og Gjeldsoffer-Alliansen. Disse organisasjonene kan gi råd og veiledning om hvordan man kan håndtere inkassogjeld, og kan også hjelpe med å forhandle med kreditorer og inkassobyråer. Det gjelder hele veien å prøve alle muligheter som finnes, og å ikke gi opp om man skulle få negativt svar fra en part.
Til slutt er det viktig å være klar over at det finnes muligheter for å klage på urettferdige inkassobyråer og kreditorer. Inkassoklagenemda, som er en uavhengig klagenemnd, kan behandle klager fra personer som mener at de har blitt behandlet urettferdig av inkassobyråer. Dersom man opplever at man ikke blir behandlet rettferdig av kreditor eller inkassobyrået, kan man kontakte de. Les mer om om denne nemda her.